Ce trebuie sa stii inaintea achizitiei unei masini cnc cu plasma

mai 22, 2015 by

Ce trebuie sa stii inaintea achizitiei unei masini cnc cu plasma

Deşi pe piaţă există destul de multe echipamente automate de debitare cu plasmă, informaţiile la care cumpărătorii şi utilizatorii au acces din partea potenţialilor furnizori sunt relativ reduse. Din acest motiv, de cele mai multe ori, deciziile de achiziţie se iau fără a exista o bază solidă de cunoştinţe. Principalele criterii de decizie devenind astfel preţul de achiziţie şi brandul furnizorului. Din acest motiv, doresc ca prezentul articol să uşureze luarea unei decizii în ceea ce priveşte achiziţionarea unui astfel de echipament. Astfel persoanele de decizie pot alege în cunoştinţă de cauză, care este cea mai bună soluţie pentru necesităţile firmei lor.

Precizari de baza

 1. Alegeti echipamentul de plasma potrivit necesitatii fiecarui client in parte.
 2. Este un procedeu care permite debitarea materialelor cu viteze ridicate comparativ cu debitarea oxigaz, pentru grosimi cuprinse intre 0.5 si 25 mm
 3. Optati pentru captarea noxelor indiferent de procedeu (apa, exhaustare)
 4. Alegeti un echipament de debitare fiabil (Hypertherm, Kjellberg, Thermal Dynamics)

Comanda numerica

 1. Este important ca masina sa fie controlata de o comanda numerica profesionala. Un panou dedicat iti va oferi satisfactia unei garantii data de producator dar va aduce costuri enorme in cazul unor defectiuni. Controlul prin intermediul PC-ului este preferat de noi. Ofera posibilitati multiple comparativ cu panoul dedicat si costuri mult mai mici in cazul unor eventuale defectiuni.
 2. Stocarea datelor trebuie sa se faca pe echipamente fara componente in miscare (hard disk-urile de tip SSD sunt preferate)
 3. Este indicata legarea la internet pentru diagnosticare din partea firmei producatoare

Softul CAD CAM

 1. Gestiunea simpla si rapida a punctului ZERO si rotirea soft a colilor de tabla atunci cand este nevoie.
 2. Modificare si memorarea parametrilor de taiere in functie de generatorul utilizat.
 3. Modificarea parametrilor de lucru in timpul operatiei de debitare
 4. Oprirea si reluarea procesului de taiere din orice punct.

Structura mecanica a echipamentului si performantele dinamice

 1. Structura mecanica trebuie sa fie robusta pentru a prelua fara eforturi si deformari eventualele incarcari de la materialul de debitat.
 2. Ghidajele trebuie alese in asa pel incat performantele masinii sa nu fie influientate de depunerea prafului.
 3. Motoarele si driverele trebuie alese in asa fel incat sa asigure o pozitionare buna si performante dinamice ridicate.

Senzorul de inaltime

 1. Este recomandat a fi integrat in panoul de comanda si sa permita modificarea, memorarea si schimbarea usoara a profilelor de taiere.
 2. Detectia tablei sa se faca ohmic deoarece la table subtiri, procedeul float head poate da nastere la erori in stabilirea punctului Z0
 3. Recunoasterea Kerf-ului (a canalelor deja taiate)
 4. Recunoasterea colturilor este o functie pentru cresterea calitatii debitarii la colturi prin decelerarea si accelerarea in zona sensibila.
 5. Recunoasterea cercurilor de dimensiuni reduse si reducerea vitezei de taiere pentru gauri a caror conicitate sa fie mai mica.
 6. Blocarea coborarii tortei in cazul iesirii acesteia de pe materialul de taiat
 7. Functia de evitare a materialului topit depus la perforare
 8. Numerotarea numarului de perforari si a timpului de arc